Súdny proces s Mikulášom Č. a spol. odročili na 11. októbra

07.09.2006 Celý región

Prešov 7. septembra (TASR) - Na stredu 11. októbra odročila dnes predsedníčka senátu Okresného súdu (OS) v Prešove hlavné pojednávanie s údajným bossom podsv...
Prešov 7. septembra (TASR) - Na stredu 11. októbra odročila dnes predsedníčka senátu Okresného súdu (OS) v Prešove hlavné pojednávanie s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a ďalšími dvoma obžalovanými. Rozhodla tak dnes po tom, čo konštatovala, že korunný svedok proti Mikulášovi Č. Alexander H. , známy ako Šani, sa zdržuje na neznámom mieste a nepríde vypovedať ani v treťom vytýčenom termíne v piatok 8. septembra.

Polícii sa nepodarilo potvrdiť informácie, že sa Šani nachádza niekde pri Ústí nad Labem alebo v Rotterdame. Jeho mobilita je však obmedzená, keďže je pripútaný na vozíček. Komunikuje len so svojím bratom v Košiciach. Alexander H. vystúpil po písomnej žiadosti 28. mája z policajného programu ochrany svedka a prestal spolupracovať s políciou.
V súdnom procese pred senátom OS v Prešove bol pôvodne medzi piatimi obvinenými, pretože podľa obžaloby sa podieľal na žalovaných trestných činoch, vraždách dvoch osôb a pokusu vraždy tretej osoby v septembri a v októbri 1997. Keďže však začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, bola jeho vec vylúčená na samostatné konanie prokuratúry o dohode o vine a treste. Na dnešnú otázku jedného z obhajcov, v akom stave je toto konanie, prokurátorka Krajskej prokuratúry v Trenčíne, ktorá obžalobu spracovala, uviedla, že dala v tejto veci príkaz na zatknutie Šaniho. Zatykač je s celoeurópskou platnosťou. Ak sa Alexander H. zdržuje v zahraničí, nemôže sa naňho vzťahovať nová právna úprava, podľa ktorej, ak sa svedok úmyselne vyhýba účasti na procese, môže byť na tento účel zadržaný na 72 hodín. Jej uplatnenia sa domáhali obhajcovia.
Dnes neprišiel ani iný svedok, policajne ho predvedú 11. októbra.
Vypovedali akurát dvaja súdni znalci, pričom odborník na balistiku z Kriminalisticko-expertízneho ústavu Prezídia Policajného zboru SR bezmála dve a pol hodiny, čo bol najdlhší výsluch pred senátom od začiatku procesu 16. mája. Balistik čelil mnohým otázkam obhajcov, ktoré sa týkali bližšej charakteristiky strelca, resp. strelcov v jednom byte v Košiciach. Zabitý bol vtedy Peter Klešč a bez zranení utiekol majiteľ bytu Jozef Holub. Podľa znalca najpravdepodobnejšia verzia je, že boli dvaja strelci a použili tri strelné zbrane, a to tak, že jeden strieľal z dvoch zbraní. Strieľali už na chodbe pred bytom, v chodbičke a v izbe bytu.
Znalkyňa z odboru psychológie konštatovala vo svojom posudku spracovanom na osobnosť Mikuláša Č. , že je v norme, nemá sklony klamať, je skôr extrovertný a egocentrik.
Predsedníčka senátu opätovne zamietla návrh obhajoby na vykonanie rekonštrukcie vraždy Jána Kromku, čo je prvý zo žalovaných skutkov.
 

Vyberte región

mark